Jak využít sílu divokých bylin

Divoké byliny jsou jsou dokonalé v umění přežít. Musí vystačit s tím, co jim dá příroda k dispozici, neznají žádná hnojiva, musí si poradit s nedostatkem vody a musí se zároveň prosadit proti spoustě konkurentů, aby se na svém stanovišti udržely.

Všechny tyto vlastnosti se odrážejí v jejich nutriční hodnotě. Nabízejí totiž téměř všechno, co je k přežití třeba. V porovnání s kulturními rostlinami obsahují mnohem více hořkých látek, tříslovin, rostlinných hormonů a jiných zdraví prospěšných látek.

V divokých rostlinách jsou obsaženy všechny životně důležité živiny i mastné kyseliny

Tyto rostlinky jsou totiž odkázány v přírodě pouze samy na sebe a musí se umět o sebe postarat. Musí mít takové zásoby, aby dané vegetační období přežily a ještě mohly vytvořit semena pro následující rok.

Oproti pěstovaných druhům je to obrovský rozdíl. Pěstované druhy jsou si vědomy toho (i rostliny mají své vědomí), že živiny i voda jim jsou stále dodávány a kdykoli k dispozici, takže si v sobě tolik zásob nevytvářejí. Nemají důvod. Přesto jsou samozřejmě zdravé a bohaté na minerály, ale oproti druhům volně rostoucím v přírodě je to rozdíl jako škodovka proti lamborghini. Jenže musíte vědět, jak na to, abyste z nich měli ten největší užitek…

Divoké rostliny rostou samy a můžeme je sbírat po většinu roku, nemusíme je nákladně hnojit, zalévat a hlídat před škůdci. Mimochodem proč myslíte, že divoké rostliny jsou jen minimálně napadány hmyzími škůdci? 🙂

Takže, jak na to?

Nemusíte z daných rostlinek dělat hned salát nebo je přikusovat k večeři. Pro začátek můžete podpořit své zdraví tím, že je třeba s banánem (či jiným ovocem) dáte do mixéru a s použitím sklenky vody nebo mandlového mléka a lžičky kokosového oleje si připravíte lahodné smoothie. (Varianty smoothie naleznete zde>>)

A co byste si pro začátek mohli venku nasbírat?

sedmikráska  – její květy dávám do smoothie spíše nahoru na ozdobu nebo jen tak na placky či chléb

pampeliškové listy (květ) – jsou cenným zdrojem hořčin, a proto mimo pomáhají našemu tělu při očistě jater a žlučových cest.

bršlice kozí noha – z jejích listů se dříve dělával špenát. Dnes jejich léčivou sílu můžeme využít při léčbě dny a revmatických obtíží. Působí močopudně, takže má příznivý vliv na odvodnění organismu. Je vhodná do jarní detoxikační kúry, kdy pomáhá zbavovat organismus toxinů.

mochna husí – uvolňuje hladké svalstvo a působí tak proti křečím, má rovněž protizánětlivé účinky. Podporuje činnost jater a tvorbu žluči.

ostružiník – jeho listy přidáváme do smoothie a mají výborný účinek na zklidnění žaludku. Podporují činnost střev a správné trávení, jsou výborným prostředkem proti průjmům.

popenec břečťanolistý – výborně čistí trávicí trakt od parazitů a má dezinfekční a močopudné účinky.

ptačinec žabinec – je využíván k hojení ran, ekzému a vředů, příznivě působí při revmatismu.

merlík bílý – najdete ho snad úplně všude a hodí se nejen do smoothie, ale jeho drobné lístky lze použít i do salátů.

Klidně můžete přidat i mladé lístky kopřiv nebo jitrocele, maliníku, hlavičky červeného jetele, který je svými účinky vhodný zejména pro ženy.

Dnes je úplněk a to je síla bylin obzvláště velká. Využijme toho a nasbírejme si tyto rostliny klidně i do zásoby. Já je mívám v krabičce v ledničce třeba i 5 dní a jsou stále čerstvé. Je to cenný zdroj vlákniny, která blahodárně působí na náš střevní trakt (více o jejím účinku zde).

To nejdůležitější na závěr

Konzumací divokých rostlin zažije vaše tělo i mysl jakousi lehkost bytí 🙂 , budete se cítit lehcí, nezatížení žádnými problémy a starostmi, projasní se vám vědomí a budete vnímat věci, které jste dosud opomíjeli.

Nesnažte se proto tyto rostliny jen tak bezhlavě pojídat. Naučte se jíst (a dělat věci v životě) vědomě. Je to stejné, jako byste si koupili drahou knihu a místo, abyste přečetli její obsah, byste se neustále kochali její obálkou.

Naučte se na to jít jinak. Změťe své uvažování. Celý váš život je postavený na způsobu uvažování.

Pokud chci mít z dané potravy ten správný užitek, je třeba se naladit na to, co jím.

Jíst to vědomě. Propojit se s tím. Být si vědom toho, co mi tento pokrm předává a s radostí (a láskou) to přijmout. Jde o onen vnitřní pocit vděčnosti, vyvolávající v nás radost.

Přeji krásný požitek z divokých rostlin. 🙂

"Mou vášní je zahrada. Umím vnímat její sílu a čerpat z ní energii. Už Carl G. Jung říkal, že pro psychiku člověka je nesmírně důležité vlastnit kousek půdy nebo pozemku. Ožije tím jeho duše a dávné cítění. Pokud i vaše duše volá po seberealizaci a návratu ke kořenům, jsem tu pro vás. Naučím vás rozumět vaší zahradě i rostlinám tak, že budete vy i vaše návštěvy neustále plní energie a pohody." Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.